Zen és Pokol

Zen és Pokol

Lucifer, jelenj meg!

2022. június 05. - surfnazismustdiet

1987-ben jártunk a festői Badacsony-hegy lábánál, ahol két középiskola éppen egyszerre tartotta az osztálykirándulását. Itt haverkodott össze a 17 éves, óbudai Csősz Balázs a nála egy évvel idősebb, Pesterzsébet lakótelepi Szandrik Lacival.* Kiderült, hogy mindketten nagy Slayer rajongók és Laci egy zenekarban gitározik, aminek már van is egy majdnem kész 10 számos demója, de basszusgitáros híján eddig még nem sikerült befejezni a munkálatokat. Laci elhívta Balázst (akiről közben kiderült, hogy basszusgitározik) egy próbájukra. Megtörtént a nagy egymásra találás és nem sokkal ezután elkezdett koncertezni a Fantom névre keresztelt banda, majd a demót is együtt fejezték be. Egy év múlva, ismeretlen okból kiszállt az énekes (Ungvári Tamás) és a dobos (Lakatos László). Ekkor csatlakozott hozzájuk Dilk Miklós (Lakatos helyére), Balázs pedig átvette az énekesi posztot. Időközben Szandriknak be kellett vonulnia, így hármas formációban tartották fenn az egységet. A sorkatonaság nem egy zenekar pályafutását törte ketté a 80-as években** és miután a gitárost, Bojtár Tóth Józsefet is elszólította a haza védelmének kötelezettsége, szétszéledtek.

Mitől váltak mégis kultikussá?

Akkoriban a black metálhoz szorosabban kapcsolódott az okkultizmus, ezért a divatsátánista Balázs is előszeretettel tűzdelte a dalszövegeket efféle mókás metaforákkal: "véres gallok, húskampók, alvadt vér, sajt darabok." A számok nagy népszerűségnek örvendtek a hithű sátánista fiatalok körében is és (a pletykák szerint) a szövegek hatására, többen kivonultak a Csillaghegyre állatokat kínozni/áldozni és okkult rituálékat tartani.

A Fantom sokszor nem volt megelégedve a "Lucifer jelenj meg" demó után készült slágerek szöveg világával illetve zenei minőségével, így azokat később a koncerteken sem játszották. Az "Anti Disco" se került fel a repertoárra, mert nem érezték elég okkultistának. A demó rögzítése során igyekeztek ráerősíteni a keményebb hangzásra, az éneket egy gitártorzítóval acélozták meg, a doboknál pedig két lábgépet is használtak. Összesen kb. 9-10 koncertet adtak, látványelemekből viszont soha nem volt hiány a színpadon. Ungvári egy kecske koponyába beépített, piros festékkel megtöltött flakonnal locsolgatta magát, miközben a többiek középkori hangulatú fehér ingbe öltözve, kipingált arccal parádéztak. Bojtár (a gitáros) maradt ki egyedül a buliból, mert hiteles black metálosként, nem mutatott különösebb hajlandóságot az arcfestésre. 

Évtizedekig teljes homályba merültek, aztán a 2000-es évek elején egyszer csak újra megjelent a demó, amit a 87-88-as próbatermi felvételek követtek.

Nem látszott egyszerű feladatnak feljavítani a Mono kazettás magnóval rögzített hanganyagot. A cd-n található számok/képek alatt többször kérdőjelek szerepeltek, ugyanis 20 év távlatából, több cím és zenekartag neve feledésbe merült.

Sajnos videó-felvétel nem maradt utánuk (nem vittek kamerát a koncertekre, attól való félelmükben, hogy valaki ripityára fogja törni.)

* aki később a krisna-tudatú Mantra énekesként vált ismertté (haha)

** (lásd Mayhem)

A bejegyzés trackback címe:

https://zenespokol.blog.hu/api/trackback/id/tr7917849217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása